Webshop gordijnen:

Webshop raamdecoratie:

Wij geven u gratis advies

Bel ons, wij zitten voor u klaar!

(0224) 850 655

ma / vr 09:00 tot 18:00

Contactgegevens

Gestoffeerd.nl

Telefoon (0224) 850 655
Email info@gestoffeerd.nl

Vloer op vloerverwarming

Vloerverwarming kun je vrijwel overal toepassen. Het is echter wel zo dat een vloerbedekking (in combinatie met een vloerverwarming) goed uitgekozen moet worden. Als er gebruik wordt gemaakt van een vloerbedekking die de warmte maar langzaam doorlaat, dan wordt het effect van de vloerverwarming verminderd.

Pvc vloeren op vloerverwarming

pvc is een zeer harde en compacte vloersoort. Het eigen gewicht van een pvc vloer is zeer hoog waardoor het de warmte absoluut perfect geleid. Omdat pvc in slechts dunne lagen van 2 tot 3 mm wordt gelegd zal het de warmte snel geleiden naar de ruimte zelf. Sommigen beweren dat het vergelijkbaar is met stenen/keramische vloeren.

Een andere factor die de pvc vloeren geschikt maakt voor vloerverwarming is de manier waarop pvc vloeren worden gelegd. Namelijk altijd vol massief verlijmd aan de ondergrond. Zeer stil dus en geen storend loopgeluid ondanks de geringe dikte.

PVC is een zeer stabiel product. Dit betekent dat het materiaal over de gehele vloer heen dezelfde structuur en samenstelling heeft. Deze vloeren werken dus amper of niet. Ook niet als de vloer wordt gecombineerd met vloerverwarming en of vloerverkoeling.

Omdat pvc vochtongevoelig is, kan het ook prima worden gecombineerd met aardwarmte en vloerkoeling. De Rc waarde is amper 0,03.

Overweegt u de badkamer te voorzien van vloerverwarming, dan is een mooie pvc vloer een prima keuze. Niet voor niets worden deze zorgeloze vloeren veel in ruimten gelegd waar veel loopverkeer is zoals in winkels en restaurants.

Wij raden u dan ook van harte aan om de mogelijkheden te bekijken van vloerverwarming in combinatie met uw toekomstige PVC vloer. Laat u goed voorlichten over de voor en nadelen van deze prachtige vloeren.

Houten en of Parket vloer op vloerverwarming

1. Regels voor het hout en de houten vloer
- Vochtpercentage van het hout bij het leggen moet bij een masseve houten vloer tussen 10-12% HV zijn en bij tapis/bourgogne tussen de 8-10% HV.
- Bij voorkeur geen zeer vocht/droogte gevoelige houtsoorten gebruiken.

2. Regels voor de vloerverwarming
- De vloerverwarming moet van de nieuwste generatie zijn.
- De vloerverwarming moet op voldoende diepte liggen.
- De vloerverwarming moet zo zijn ingesteld zijn dat de temperatuur slechts geleidelijk kan worden verhoogd en of verlaagd.

3. Regels voor de legger van de houten vloer op vloerverwarming
- Het lijmen van een houten vloer op vloerverwarming moet door een vakman worden gedaan Er dient voldoende kennis te zijn over de houtsoort, de vochtigheid van het hout, de aanwezige soort vloerverwarming, de te gebruiken lijmsoort, de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte, de te verwachten werking van het hout etc.

4. Regels voor de afwerking van houten vloer op vloerverwarming
- Er mag geen lak worden gebruikt, daar deze craquelee kan vertonen door de veranderingen in temperatuur.

5. Regels voor de bewoner/gebruiker van de houten vloer
- De vloerverwarming moet op een zo constant mogelijke temperatuur te worden gehouden.
- Slechts geleidelijke temperatuursveranderingen zijn mogelijk.
- Geen dagstand-nachtstand thermostaat.
- Geen mechanische ventilatie
- Geen kleden op de vloer.
- Relatieve luchtvochtigheid houden tussen 50-70%

(niet alleen goed voor de houten vloer, ook goed voor uw gezondheid).

Laminaat vloer op vloerverwarming.
Of uw laminaat samengaat met vloerverwarming is afhankelijk van het laminaat dat je hebt of wilt gaan kopen. De meeste laminaat fabrikanten hebben een speciale laminaatsoort in hun assortiment opgenomen die geschikt is voor vloerverwarming. Vaak wordt er bij toepassing in combinatie met vloerverwarming gewezen op speciale leginstructies waar rekening mee gehouden dient te worden.

Eigenschappen van laminaat: Laminaat heeft niet alleen een geluidsisolerende maar ook een warmte isolerende werking. Hierdoor vindt de warmte afdracht van de vloerverwarming aan de ruimte minder goed plaats. Dit kan opgevangen worden door de capaciteit van de vloerverwarming te verhogen of door eventueel radiatoren te plaatsen en de vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken in plaats van hoofdverwarming.

Laminaat en vloerverwarming
Vloerverwarming kan niet in combinatie met iedere soort laminaat. Het is van groot belang van te voren te controleren of het laminaat dat je wilt kopen geschikt is voor vloerverwarming om zo problemen achteraf te voorkomen. Let onder andere op de volgende zaken voor wat betreft de combinatie vloerverwarming laminaat:

- De beste legwijze van laminaat en vloerverwarming zijn onderling afhankelijk. Laat je te allen tijde goed voorlichten door zowel de laminaat leverancier als de vloerverwarmingspecialist.
- Laminaat heeft de eigenschap als gevolg van temperatuursveranderingen uit te zetten of te krimpen. Het is aan te raden de temperatuur van de vloerverwarming zo constant mogelijk te houden en temperatuurschommelingen te minimaliseren.
- Iedere laminaat vloer isoleert waardoor de vloerverwarming iets minder efficiƫnt zal zijn.
- Zowel klik laminaat als gelijmd laminaat kunnen geschikt zijn voor vloerverwarming.
- In verband met de garantie voorwaarden is het zeer belangrijk de legvoorschriften goed op te volgen.
Kan vloerverwarming in combinatie met tapijt?

Vloerverwarming kun je vrijwel overal toepassen. Het is echter wel zo dat een vloerbedekking (in combinatie met een vloerverwarming) goed uitgekozen moet worden. Als er gebruik wordt gemaakt van een vloerbedekking die de warmte maar langzaam doorlaat, dan wordt het effect van de vloerverwarming verminderd.

Tapijt en vloerverwarming zijn niet altijd een goede combinatie. Tapijt heeft namelijk van zichzelf een isolerende werking die de warmte juist tegenhoudt in plaats van doorlaat.

Tapijt / vloerbedekking op vloerverwarming
Tapijt als vloerbedekking voor vloerverwarming is alleen geschikt wanneer de gehele onderzijde van het tapijt wordt gelijmd. Ook de rugzijde van het tapijt moet geschikt zijn voor vloerverwarming: vraag dit altijd na bij de fabrikant! Een dun tapijt kan, mits gelijmd, ook dienen als hoofdverwarming, maar hou er rekening mee dat tapijten met een foamlaag aan de rugzijde, of tapijten die gespannen worden, niet geschikt zijn voor vloerverwarming.

Wanneer u een vloerverwarming gaat leggen onder uw tapijt houdt u dan rekening met een aantal bijwerkingen zoals het droog worden van het tapijt. Hierdoor krijgt het tapijt een grotere statische lading en dat kan vervelend zijn. Laat u altijd goed informeren voordat u deze combinatie gaat gebruiken!

Vinyl of linoleum vloeren op vloerverwarming.
Het gebruik van marmoleum, linoleum of vinyl vloerbedekkingsoorten gaan uitstekend samen in combinatie met een vloerverwarming. De warmteoverdracht op het linoleum of marmoleum zal vrijwel hetzelfde zijn als het effect op plavuizen. Een linoleum- of marmoleumvloer kan ook geschikt zijn als de vloerverwarming voor hoofdverwarming moet doorgaan. Een voorwaarde hiervoor is echter wel dat de gehele onderzijde van de vloer gelijmd moet zijn!